Nasridské paláce

Granada, Alhambra
Tři muslimské paláce ze 14. stol. v královském městě Alhambra. Sídlo Nasridských sultánů do ledna 1492. Poté v křesťanských rukou. Někdy po 16. stol. opuštěny a nakonec sídlo chudiny. Dnes památka UNESCO.
Lví nádvoří.
Graficke pismenko Nasridské paláce jsou cennou ukázkou muslimské architektury ve Španělsku. Stojí v Alhambře, opevněném královském městě na ostrohu nad Granadou. Vstupenky do Alhambry je možno koupit předem na internetu. Prodej začíná tři měsíce před kterýmkoli datem. Přímo na místě mohou být v den návštěvy vyprodané. Na vstupence je vyznačen přesný čas vstupu do Nasridských paláců. Tuto dobu je třeba dodržet, jinak nárok na vstup propadá. Interiéry paláců si návštěvník prohlédne formou samostatné prohlídky. Čas strávený uvnitř není nijak omezený. Ostatní části Alhambry je možno navštívit libovolně v jakémkoli pořadí. Granada vyžaduje minimálně jeden celý den na prohlídku. Ve městě je kromě ...
Pavel Semple, 10.4. 2019

historie

Nasridští sultáni vládli Granadě od roku 1237 až do konečného zániku muslimské vlády na jihu Španělska na konci 15. stol. Na široké ostrožně nad Granadou nechal Muhammad I. (1232-1273) založit opevněné královské město, dnes známé jako Alhambra. Muhammad I. a jeho syn Muhammad II. (1273-1302) ještě žili na sousedním hradě. Další panovníci už ale sídlili v nově postavené skupině paláců v královském městě. Tyto paláce jsou dnes známy jako Nasridské

Pavel Semple, zdroj: (Aurelio Cid Acedo, The ALHAMBRA and Granada in FOCUS, Edilux S.L., 2008)., 10.4. 2019

popis

Paláce stojí na severním okraji Alhambry nad údolím řeky Darro. Zvenčí vypadají velmi nenápadně. Jejich veškerá krása spočívá v jejich interiérech. Paláce jsou velmi lehké konstrukce. Dlouhověkost nebyla na mysli jejich stavitelů. Je proto s podivem, že stále stojí. Nejstarší Mexuar je datován do začátku 14. stol. Tehdy v něm mohl zasedat dvorní soud. V 16. stol. byl jeho hlavní sál upraven na kapli. Tato místnost je dnes na samém začátku