Hrady.cz
Římskokatolický farní kostel sv. Filipa a Jakuba od vídeňského arch. Schuellera z Brna byl vybudován na místě staršího chrámu v letech 1870–1873 v novogotickém slohu. Před kostelem stojí kamenný kříž.
kostel sv. Filipa a Jakuba
© Luděk Vláčil 04/2019
Graficke pismenko Dolní Němčí (dříve Dolněmčí, Dollniemtsch) je východomoravská obec nacházející se v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji. Dominantou obce je novogotický římskokatolický farní kostel sv. Filipa a Jakuba s 39 metrů vysokou věží. Kostel je přístupný v době konání bohoslužeb, které se tu konají pravidelně. K dalším památkám patří socha svatého Floriána a kaple svaté Anny.

historie

První písemná zmínka o Dolním Němčí pochází z roku 1358. Kdy ve vsi vznikla první sakrální stavba, není známo. V místě dnešního chrámu stál původně jednolodní kostel se středovou věží v průčelí. Budova fary byla u kostela postavena v letech 1722–1740, tedy v době, kdy místní žádali o zřízení samostatné duchovní správy. V tomto období byl snad upraven i kostel. Současný novogotický římskokatolický farní kostel sv. Filipa a Jakuba s 39 metrů

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatkovykatalog.cz/?e, https://www.infocesko.cz a další, 6.4. 2019

popis

Novogotický kostel sv. Filipa a Jakuba je 29,20 metrů dlouhá a 10 metrů široká jednolodní stavba obdélného půdorysu s odsazeným presbytářem trojbokého závěru, sakristií a zvonicí. Stavba je orientována ve směru severovýchod-jihozápad. Uvnitř kostela jsou tři dřevěné novogotické oltáře. Ve věži jsou zavěšeny tři zvony, Svatý Prokop z roku 1733, Svatý Josef z roku 1949 a Panna Maria z roku 1954. Před kostelem stojí kříž z roku 1873. Součástí

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatkovykatalog.cz/, https://www.infocesko.cz a další, 6.4. 2019