Hrady.cz
Sochu Panny Marie Svatokopecké nechali na místě zničeného kříže postavit v květnu 1946 místní rodáci Josef Klobouk a jeho bratr Karel. Socha připomíná zpustošení Klopotovic na sklonku druhé světové války, v květnu roku 1945.
socha Panny Marie Svatokopecké
© Luděk Vláčil 04/2019
Graficke pismenko První písemná zmínka o vsi a pozdější obci Klopotovice pochází z roku 1213. Sochu Panny Marie Svatokopecké nechali, na místě zničeného kříže, postavit v květnu 1946 místní rodáci Josef Klobouk a jeho bratr Karel. Socha připomíná zpustošení Klopotovic na sklonku druhé světové války, v květnu roku 1945. Na čelní straně podstavce je nápis: MARIA 1.-9. V. 1945 ZDE SE VÁLKA ZASTAVILA- MARIE NÁS ZACHRÁNILA- MAJETKY JZME POZBYLI, ŽIVOTY NÁM ZŮSTALY. BUĎ JÍ ZA TO ČEST A DÍK, POKUD BUDEM TADY ŽÍT! POD OCHRANOU MARIE LID MORAVSKÝ NEZHYNE! MATIČKO SVATOKOPECKÁ ZŮSTAŇ MATKOU LIDU SVÉMU. Zadní strana podstavce nese nápis" NA PAMÁTKU ZPUSTOŠENÍ KLOPOTOVIC ...