Moje místa 0
Kamenný kříž pochází z roku 1717 a je tak zřejmě nejstarším známým křížem v širokém okolí. Jedná se o jednoduchou vysokou kamennou stavbu s výjevem Ukřižování Ježíše Krista. Kříž je udržovaný a v dobrém stavu.
© Luděk Vláčil 03/2019
Graficke pismenko Obec Lobodice leží v Olomouckém kraji v okrese Přerov mezi městy Tovačovem a Kojetínem. Současná obec se skládá ze tří dříve samostatných částí, Cvrčova, Lobodic a Chrbova. Obcí protéká mlýnský náhon, který se u Kojetína vlévá do řeky Moravy. Hlavní dominantou Lobodic je kostel Neposkvrněného početí Panny Marie z roku 1771. Nejvýznamnější pamětihodností je zřejmě hanácký žudr z konce 18. století stojící na návsi. K dalším pamětihodnostem patří několik soch, tři hraniční kameny z roku 1700 a zřejmě nejstarší známý kamenný kříž v širokém okolí. Kříž stojící u železničního přejezdu na východním okraji obce Lobodice, u rozcestí ...