Pozdně barokní zvonička z roku 1829. Jde o zděnou stavbu čtvercového půdorysu bez ozdob na fasádě. Má polygonální stanovou šindelovou střechu s otevřenou lucernou, makovicí a křížkem. Vedle je pamětní kámen s nápisem "Nákladem Matěje Kazdy Bůh do Wellšow Ro 1827" Památkově chráněná je od roku 1958.
© Milan Caha 03/2019
Graficke pismenko Velešov je malá vesnice (v roce 2011 měla 12 obyvatel), v současnosti je částí Větrného Jeníkova. Vesnicí prochází silnice III. třídy č. 3483 z Větrného Jeníkova do Pavlova u Herálce a č. 13110 do Kalhova. Prochází jí zeleně značená turistická trasa.
24.3. 2019

historie

Pozdně barokní zvonička byla postavena v roce 1829. Představuje typ zvonice, které byly v té době stavěny v celé rakouské monarchii na základě císařského nařízení o ochraně proti požárům. Jedná se o zděná stavba čtvercového půdorysu bez ozdob na fasádě. Má polygonální stanovou šindelovou střechu s otevřenou lucernou, makovicí a křížkem. Vedle je žulový pamětní kámen s nápisem „Nákladem Matěje Kazdy Bůh do Wellšow Ro 1827“ Památkově chráněná je

Jihlava  (JI)
    Velešov