Gotický kostel sv. Jakuba Většího byl postaven někdy na přelomu 13. a 14. stol. Později několikrát upraven, naposledy v roce 1857, kdy byla ke kostelu přistavěna věž, která nahradila dřevěnou zvonici. V kostele jsou tři zvony z počátku 16. stol.
© Luděk Vláčil 03/2019
Graficke pismenko Hlavní dominantou západomoravské obce Bukov je jednolodní původně gotický římskokatolický filiální kostel sv. Jakuba Většího. V kostele jsou zavěšeny tři zvony z počátku 16. století. V presbytáři vedle sakristie je náhrobní kámen Jana Radešínského z Radešína a na Radešíně a Mitrově s erbem a nápisem „Léta 1603 IX. dne prosincze na Radessinie umrzel urozený wladika pan Jan Radessinský z Radessowicz na Radessinie a Mitrowie a w tomto kostele pohrzben jest.“ Stejný nápis je také v latině. Ve stěně naproti sakristie je od 70. let umístěn náhrobek Petra Čížovského z Čížova zavražděného v Bukově roku 1608. Náhrobek ...

historie

První písemná zmínka o vsi a pozdější obci Bukov pochází z roku 1285, kdy ji vlastnil Demeter z Bukova. Kostel sv. Jakuba Většího byl postaven někdy na přelomu 13. a 14. století v gotickém slohu. Z tohoto období se dochoval gotický presbytář. V 1. třetině 16. století byly ulity a do dřevěné zvonice stojící za branou hřbitova zavěšeny tři zvony. Největší zvon váží 1000 kg a pochází z roku 1530. Je zdoben reliéfem, znakem zubří hlavy a nápisem:

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.bukov.cz/kostel-sv-jakuba-vetsiho, https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svatého_Jakuba_Staršího_(Bukov) a další, 15.4. 2019