Jednolodní římskokatolický farní kostel prvně zmiňovaný v 13. století byl ve století 15. přestavěn. Současná barokní podoba je výsledkem přestavby z 2. poloviny 18. století. Před vstupem stojí mramorový kříž z r. 1890.
Pohled od východu.
© Luděk Vláčil 03/2019
Graficke pismenko Obec Olší, skládající se ze čtyř částí Olší, Klokočí, Litava a Rakové, leží v Jihomoravském kraji v okrese Brno-venkov. Rozkládá se v Hornosvratecké vrchovině, při okraji přírodního parku Svratecká hornatina, asi 13 kilometrů severozápadně od Tišnova. Nejvýraznější stavbou a jedinou památkou v části Olší je v jádru gotický, jednolodní římskokatolický farní kostel sv. Jiří stojící v dominantní poloze na návrší. Před vstupem stojí mramorový kříž z r. 1890.

historie

První nepřímé písemné zmínky o kostele v Olší pocházejí z roku 1242, kdy Bohuslav z Bukové daroval ves s pěti lány pole templářskému řádu. Další zmínka pochází z roku 1285, kdy Demetrius z Bukové daroval právo patronátního kostela s farou u kláštera v Doubravníku. V období středověku byl kostel gotickou stavbou a snad měl i obrannou funkci. Z těch dob jsou známy někteří zdejší kněží, od roku 1380 jím byl Mikuláš, v roce 1391 Tomáš a v roce 1413

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.mojefarnosti.cz/olsi/historie.php a další, 28.3. 2019