Klasicistní kaple sv. Anny s pozdně barokními prvky je hodnotným příkladem pololidové architektury z 19. století. Postavena před r. 1826, později rozšířena o věž. Od r. 1958 je památkově chráněna. U kapličky stojí kamenný kříž z r. 1964.
© Luděk Vláčil 03/2019
Graficke pismenko Křižínkov je malá obec ležící v Jihomoravském kraji v okrese Brno-venkov. Rozkládá se v Křižanovské vrchovině, asi 5 km severovýchodně od Velké Bíteše. Nejvýraznější stavbou a jedinou památkou obce je klasicistní kaple sv. Anny s prvky pozdního baroka z 19. stol. Kaple stojí v severním části zástavby u hlavní silnice. U kapličky je kamenný kříž s nápisem „Já jsem vzkříšení i život: Kdo věří ve mne, i kdyby umřel, živ bude". Jan 11,25 Ke cti a chvále Boží věnuje obec KŘIŽÍKOV L. P. 1964.

historie

Ves se prvně připomíná v roce 1309. V té době patřila bratřím Vojslavovi a Martinovi z Křižínkova. Kdy zde vznikla první drobná sakrální stavba, není známo. Na císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy z roku 1826 je již současná kaple doložena. Podle rozměrů a půdorysu však ještě byla bez věže, k jejíž přístavbě došlo o něco později. Klasicistní kaple s pozdně barokními prvky je hodnotným příkladem pololidové architektury a od

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.krizinkov.cz, https://archivnimapy.cuzk.cz/uazk/pohledy/archiv.html a další, 24.3. 2019