Ringhofferova vila

vila Adolfa Schustaly
Ringhofferova vila byla postavena Adolfem Schustalou v l. 1891-92. Po válce sloužila jako závodní klub továrny Tatra. Od roku 2009 v majetku města. V roce 2018 proběhla celková rekonstrukce. Dnes obřadní síň a zamýšlené kulturní centrum s restaurací.
Graficke pismenko V parku Edvarda Beneše v Kopřivnici stojí dvě vily rodu Schustalů. Vilka stojící blíž zdejšímu městskému úřadu se nazývá Ringhofferova vila. Původně se jmenovala vila Adolfa Schustaly, který si ji nechal postavit v letech 1891-1892. Rod Schustalů v Kopřivnici vyráběl kočáry a byl prvotním zakladatelem dnešní firmy Tatra. Ve dvacátých letech minulého století koupil vilu podnikatel a majitel zdejší automobilky František Ringhoffer. Pražská německá rodina Ringhofferů původně v Praze na Smíchově vlastnila závody na výrobu železničních vagonů a tramvají. Časem vlastnili další podniky, jako Továrnu na vozy v Kolíně, Moravskoslezskou vozovnu ve Studénce, ...