Jednolodní farní kostel Narození Panny Marie nechal v letech 1720 až 1735 postavit majitel panství, rytíř Jan z Minetti ve stylu lidového baroka. Opravován byl v roce 1792. V polovině 19. století vyhořel a opraven byl v letech 1851-52. Památkově chráněný je od roku 1958.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko První zmínka o dnešním městysi Větrný Jeníkov je z roku 1226. Kostel se nachází na náměstí. V obci je dále zámek (dnes sídlo úřadu městyse a pošty), kaple sv. Jana Nepomuckého, barokní socha sv. Jana Nepomuckého před kostelem a dvoje kamenná barokní boží muka na okrajích městyse.
Větrný Jeníkov leží na silnici II/131 asi 2,5 km jihozápadně od stejnojmenného exitu na dálnici D1. Železniční trať se na území městyse nenachází. Prochází jím však zeleně značená turistická trasa z Humpolce do Smrčné. Z jihu sem navíc přichází žlutá značka od vrchu Čeřínek.
9.3. 2019

historie

Farní kostel Narození Panny Marie nechal v letech 1720 až 1735 postavit rytíř Jan z Minetti ve stylu lidového baroka. Opravován byl v roce 1792. V polovině 19. století vyhořel a opraven byl v letech 1851-1852. Památkově chráněn je od roku 1958. Kostel je jednolodní s obdélníkovou lodí. Rovněž kněžiště je obdélné, po jeho stranách je sakristie a komora s oratoří v patře. Hranolová věž stojí před západním průčelím. V předsíni je umístěna kamenná