© Milan Caha 10/2011
Graficke pismenko Obec Bílý Kámen leží severně od statutárního a krajského města Jihlavy a prochází jí silnice II/523 z Jihlavy do Větrného Jeníkova. Nachází se mimo železniční síť a turisticky značené cesty.
27.2. 2019

historie

Barokní návesní kaple stojící na čtvercovém půdorysu se zaobleným nárožím byla postavena na konci 18. století. Interiér kaple je zaklenutý valenou klenbou s lunetovými výsečemi. Kaple má plechovou stanovou střechu zakončenou čtyřbokou zvonicí s cibulí, makovicí a křížem na vrcholu. Zvon ze zvonice byl v historii dvakrát rekvírován. První barokní či empírový zvon to postihlo 7. října 1916, druhý byl zabaven v roce 1940. Současný - tedy třetí -

Pamětní kámen u kaple.
    Před kaplí je umístěn žulový pamětní kámen obdélného tvaru velikosti cca 130 x 60 x 40 cm. Přední stěna kamene je vyhlazena, na vyhlazené ploše je vyryt letopočet 1754 a dvouramenný kříž. Pamětní kámen spolu s kaplí tvoří chráněný památkový soubor.