Návesní kaple bez datování odpovídá svým charakterem podobným sakrálním lidovým stavbám z přelomu 18. a 19. století v tomto regionu. Dle tvarování hlavní římsy byla pravděpodobně postavena mezi lety 1790 – 1820. Kaple má čtvercový půdorys o rozměrech 3x3 metry. Památkově chráněná od roku 1958.
návesní kaple
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Obec se stovkou obyvatel vstoupila do historie především v květnu 1945, kdy se místní pokusili zastavit německé oddíly prchající před Rudou armádou. Nacisté se pomstili vypálením obce a zastřelením 25 obyvatel. Leskovicemi prochází silnice I/19 z Tábora do Pelhřimova. Stejná města spojuje i železniční trať 224, která má v obci zastávku.
26.2. 2019

historie

Návesní kaple bez datování odpovídá svým charakterem podobným sakrálním lidovým stavbám z přelomu 18. a 19. století v tomto regionu. Dle tvarování hlavní římsy byla pravděpodobně postavena mezi lety 1790 – 1820. Kaple má čtvercový půdorys o rozměrech 3x3 metry. Střechu má jehlancovitou, krytou šindelem, zakončenou zvoničkou krytou jehlanem. Kaple má po bocích drobná okna, vstup je od jihu. Fasáda kromě profilované římsy není zdobená žádnými