Barokní kostel sv. Václava postaven na místě starší kaple v letech 1749–1751, snad Anselmem Luragem. Památkově chráněn je celý areál, sestávající kromě kostela z hřbitova, márnice, ze zděné ohradní zdi a z dvojice bran v ohradní zdi, situovaných po obou stranách vstupu do kostela.
© Milan Caha 03/2019
Graficke pismenko Branišov je nyní malá ves asi s 15 obyvateli, která je místní částí obce Ústí. Leží mimo železniční síť i turistické značky. Prochází jí vedlejší silnice, která vychází na severozápadě u Ústí ze silnice II/523 a vede k silnici II/131 u Šimanova.
10.3. 2019

historie

Farnost je v Branišově poprvé uváděna roku 1350. Patronem farnosti byl tehdy klášter v Želivi. Někdy za husitských válek farnost zanikla a zdejší kapli (která stávala na místě současného kostela) duchovně spravoval farář z Úsobí. Někdy před rokem 1653 byl v Branišově postaven kostel, který se ve zmíněném roce stal filiálním kostelem farnosti Úsobí a a zůstal jím až do poloviny 18. století. Současný kostel byl vystavěn v letech 1749 – 1751. Za

Jihlava  (JI)
    Branišov