Moje místa 0
Na místě dřevěné zvoničky postavena v r. 1903 kaple se zvoničkou. Zvon pořídila obec. Ve válce zvon zrekvírován. Nový osazen v r. 1946. Stěnu zvonice zdobí 2,5 m vysoký litinový kříž s barevně vyvedeným korpusem Krista.
Zvonice v Jenči
© Pavel Vítek 01/2019
Graficke pismenko Jeneč leží 9 km západně od západního okraje Prahy, 6 km východně od Unhoště a 13 km jihovýchodně od Kladna. Severně od obce vede dálnice D 6, kde je i exit 7. Obcí prochází železniční trať č. 120 Praha – Kladno – Rakovník a trať č. 121 Hostivice – Jeneč – Podlešín – Slaný. Autobusy má obec spojení s okolními obcemi a také s Prahou, Kladnem, nebo Rakovníkem. Zvonici najdeme téměř v centru obce, asi 130 m od světelné křižovatky směrem na Hostivici a Prahu, nad silnicí po pravé straně.

popis

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1115. Na místě dřevěné zvoničky byla postavena v r. 1903 zděná kaple se zvoničkou. Zkolaudována byla začátkem roku 1904. Náklady na její stavbu byly hrazeny z podílů kontribučního peněžního fondu obce Velká Jeneč. Zbytek doplatila obec a ta pořídila i nový zvon. Ve válce byl však zvon zrekvírován. Nový byl osazen do zvoničky v r. 1946. Severní stěnu zvonice, (směrem ke Karlovarské silnici), zdobí 2,5 m

Pavel Vítek – zdroj: KUČERA Jiří, BURGROVÁ Jaroslava, VRŠKOVÁ Jaroslava: Obec Jeneč, 18.2. 2019