Přízemní měšťanský dům z konce 18. století je orientován do prostoru kostelního náměstí. V 19. a 20. stol. stavební úpravy domu, nenarušily jeho historický ráz pozdního baroka. Hlavní průčelí tříosé, členěné lizénami a korunní fabionovou římsou. Průčelí završuje křídlový štít.
Měšťanský dům v Lidické ulici v Unhošti
© Pavel Vítek 01/2019
Graficke pismenko Unhošť najdeme 10 km jižně od centra Kladna. Dva km severně od Unhoště vede dálnice D6 a má zde i nájezd. V obci Malé Přítočno, vzdálené asi 2,5 km severně vede železniční trať č. 120 a je zde i zastávka, která nese název Unhošť. Autobusy je spojení do Prahy, Kladna, Příbrami, Rakovníka, Nového Strašecí, Berouna a okolních obcí. Měšťanský dům stojí v Lidické ulici, která vychází z Václavského náměstí, u parkoviště před unhošťskou farou.

popis

Přízemní měšťanský dům se sedlovou střechou a barokně členěnou fasádou pochází z konce 18. století. Dům je štítovým průčelím orientován do prostoru kostelního náměstí. Jeho dispoziční řešení je dochováno ve výjimečně autentické podobě. V 19. a 20. století proběhly stavební úpravy domu, které nenarušily jeho historický ráz pozdního baroka. Dům má obdélníkový půdorys, s delší osou orientovanou ve směru severojižním. Je částečně podsklepený,