Barokní pískovcová socha z doby okolo roku 1730. Původně stála na Svatojánském náměstí. Od roku 1938 socha umístěna v zahradě mezi budovou fary a kostelem sv. Petra a Pavla. Socha naposledy restaurována v r. 1993.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Unhošti
© Pavel Vítek 01/2019
Graficke pismenko Unhošť najdeme 10 km jižně od centra Kladna. Dva km severně od Unhoště vede dálnice D 6 a má zde i nájezd. V obci Malé Přítočno, vzdálené asi 2,5 km severně vede železniční trať č. 120 a je zde i zastávka, která nese název Unhošť. Autobusy je spojení do Prahy, Kladna, Příbrami, Rakovníka, Nového Strašecí, Berouna a okolních obcí. Sochu sv. Jana Nepomuckého najdeme v zahradě mezi kostelem a farou.

popis

Barokní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého pochází z doby okolo roku 1730. Autor sochy není znám. Původně stála na Svatojánském náměstí, kde ji nahradil pomník T. G. Masaryka. Od roku 1938 je socha umístěna v zahradě mezi budovou fary a kostelem sv. Petra a Pavla. Podstavec, na kterém socha stojí, byl ozdoben mnoha nápisy, dnes již bohužel nečitelnými. Socha byla naposledy restaurována v r. 1993 Jiřím a Marcelou Kačerovými.
    Pavel Vítek – zdroj: POCHE, Emanuel; Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 4. Praha: Academia, 1982, 22.2. 2019

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.