Raně barokní jednolodní farní kostel ze 17. stol. s raně gotickým jádrem ze 13. stol. Poprvé uváděn r. 1253. V r. 1531 katolický, před r. 1575 přešel do rukou protestantů. Po bitvě na Bílé hoře se farnost vrátila katolíkům. Věž z r. 1839, Boží hrob z r. 1882.
© Milan Caha 04/2014
Graficke pismenko Farní kostel svatého Jakuba Staršího v Krhově je poprvé uváděn v roce 1253 v souvislosti s tím, že zde působil farář Eneas de Gurrihev. Jádro kostela je tedy pravděpodobně raně gotické z první poloviny 13. století. Další historie kostela není známa, až v roce 1531 je uváděn jako katolický, ale již někdy před rokem 1575 přešla farnost spolu s kostelem do rukou protestantů. Ti zde působili do první třetiny 17. století. Někdy po bitvě na Bílé hoře se farnost vrátila katolíkům. Pravděpodobně v té době byl kostel i radikálně přestavěn a získal tak dnešní raně barokní podobu. Věž byla přistavěna kolem roku 1839 a poslední výraznou úpravou ...

popis

Jedná se o jednolodní orientovaný kostel s tříbokým zakončením presbytáře, příčnou lodí a čtyřbokou věží z roku 1839 v průčelí. Střecha nad hlavní lodí je sedlová, nad presbytářem a příčnou lodí valbová. Interiéry jsou zaklenuté valenou klenbou. V interiéru je Boží hrob a socha Panny Marie Lurdské z roku 1890. Ve věži jsou tři zvony.