Hrady.cz
Barokní socha z roku 1750. Původně stála v obci Žebráky u Tachova. Socha umístěna na 2 m vysokém pískovcovém podstavci. Sv. Václav v knížecí zbroji s dlouhým pláštěm. Sv. Václav zobrazen jako generál s maršálskou holí.
Socha sv. Václava v Unhošti
© Pavel Vítek 01/2019
Graficke pismenko Unhošť najdeme 10 km jižně od centra Kladna. Dva km severně od Unhoště vede dálnice D6 a má zde i nájezd. V obci Malé Přítočno, vzdálené asi 2,5 km severně vede železniční trať č. 120 a je zde i zastávka, která nese název Unhošť. Autobusy je spojení do Prahy, Kladna, Příbrami, Rakovníka, Nového Strašecí, Berouna a okolních obcí. Socha sv. Václava stojí před kostelem sv. Petra a Pavla.

popis

Barokní socha sv. Václava pochází z roku 1750 a původně stála v obci Žebráky u Tachova. Roku 1882 byla přenesena do Unhoště na současné místo. Socha je umístěna na 2 m vysokém pískovcovém podstavci. Zpodobňuje sv. Václava v knížecí zbroji s dlouhým pláštěm. Český kníže drží v levé ruce korouhev se zlaceným praporcem se znakem přemyslovské orlice. Sv. Václav je zobrazen jako generál s maršálskou holí, kterou třímá v pravé ruce.
    Pavel Vítek – zdroj: POCHE, Emanuel; Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 4. Praha: Academia, 1982, 4.2. 2019