Hřbitov téměř čtvercového půdorysu, obehnaný zbytky kamenné hřbitovní zdi. Dochovalo se zde 55 náhrobků z 18. až 20. století. Nejstarší čitelný je z roku 1834, nejmladší z 18. března 1939. Náhrobky mají nápisy hebrejské, německé i české. Torzo obřadní síně stojí v severozápadním rohu hřbitova.
© Milan Caha 04/2012
Židovský hřbitov leží cca 500 metrů jižně od nádraží Střítež u Jihlavy nebo jihozápadně od centra obce v remízku na břehu Zámeckého rybníka.
14.2. 2019

historie

Dokument z roku 1604 uvádí, že v té době žilo v obci Střítež jen několik Židů. Na počátku 17. století zde ale již byla početná židovská obec, která si pro své potřeby založila zdejší hřbitov. Hřbitov má téměř čtvercový půdorys, obehnaný zbytky kamenné hřbitovní zdi. Na jeho ploše se dochovalo 55 náhrobků z 18. až 20. století. Nejstarší čitelný náhrobek je z roku 1834, nejmladší z 18. března 1939. Náhrobky mají nápisy hebrejské, německé i

Milan Caha (zdroj: https://pamatkovykatalog.cz a další zdroje), 14.2. 2019