Gotický farní kostel prvně zmiňován r. 1303. Opravován po požáru v 15. stol. a patrně tehdy doplněn o věž. Opraven a barokně přestavěn r. 1709 po požáru z r. 1675. Dále opravován v r. 1948, archeologický průzkum proveden v letech 2005-2007. Kostel se hřbitovní zdí památkově chráněn od r. 1958.
Graficke pismenko Obec Vyskytná nad Jihlavou (do roku 1947 Německá Vyskytná) leží asi 10 km severozápadně od centra Jihlavy, je doložena od r. 1226 a nyní tu žije asi 900 obyvatel. Dříve byla nazývána Německou Vyskytnou (německy Deutsch Gießhübel) i pro odlišení od nedaleké Vyskytné, (dříve České Vyskytné), která leží 10 km dále na západ. Obcí procházejí jen silnice nižších tříd, železnice ani turisticky značené cesty tu nejsou.
Farní kostel sv. Vavřince se nachází v centru obce na hřbitově. Konají se v něm pravidelné nedělní bohoslužby. Od r. 1958 je i se hřbitovem obehnaným vysokou kamennou zdí zapsán v seznamu kulturních památek ČR.
5.9. 2019

historie

Kostel svatého Vavřince je farní kostel v římskokatolické farnosti Vyskytná nad Jihlavou a nachází se na hřbitově na nevysokém návrší v centru obce. Kostel je gotickou podélnou jednolodní orientovanou stavbou s odsazeným kněžištěm a je pokryt mansardovou střechou. Původně to zřejmě byl opevněný kostel, jak napovídá ohrazení hřbitova kamennou zdí pevnostního charakteru se šindelovou stříškou. První písemná zmínka o kostele pochází z r. 1303.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 11.9. 2019

popis

Kostel sv. Vavřince je jednolodní orientovaná stavba s půlkruhovým závěrem. Sakristie se nachází severně od presbytáře, při jižní straně lodi stojí čtyřboká věž. Boční fasády jsou hladké s pilastry na nároží. Loď je prolomena na severu třemi okenními osami, na jihu pak dvěma. Hladká fasáda věže je prolomena vchodem, nad ním jsou pak tři patra prolomená po jedné okenní ose. Nad okny je kruhový hodinový ciferník. Zastřešení ve tvaru polygonální

Jiří Špaček (zdroj: památkový katalog), 13.9. 2019

Jihlava  (JI)