Hrady.cz
Zaniklé raně středověké pohřebiště s více jak 400 hroby založeného asi v polovině 9. století z předkřesťanské doby. Někteří pochovaní vykazovali známky protivampyrických zásahů. Místo bylo jako pohřebiště využíváno do počátku 11. století.
Graficke pismenko Jedná se o významnou archeologickou lokalitu z doby před více než 1000 lety. Pohřebiště náleželo ke vsi Lahovice a bylo založeno asi v polovině 9. století. Pro tyto účely bylo vybráno suché, nepodmáčené místo, které se dodnes nazývá Suchý nebo také Holý vrch. Hřbitov byl orientován severojižně na ploše asi 135 x 25 m. Bylo zde nalezeno více jak 400 kostrových hrobů. Všechny ostatky byly orientovány nohama na východ a hlavou k západu, což napovídá o předkřesťanském rituálu. V každém hrobě se nacházely drobné předměty a některé ostatky vykazovaly známky protivampyrických zásahů. Místo jako hřbitov bylo využíváno do počátku 11. století. To bylo ...
Jiří Čížek podle informační cedule u místa, 31.1. 2019