Hrady.cz
Nárožní přízemní dům pocházející z 18. století. Volutový štít má dvouosé průčelí a je kryt sedlovou střechou. Štít vyvrcholen vykrojeným nástavcem s rokokovou vázou. K východnímu průčelí připojena brána. Dům památkově chráněn od r. 1967.
Měšťanský dům v Unhošti ve Spálené ulici
© Pavel Vítek 01/2019
Graficke pismenko Unhošť najdeme 10 km jižně od centra Kladna. Dva km severně od Unhoště vede dálnice D6 a má zde i nájezd. V obci Malé Přítočno, vzdálené asi 2,5 km severně vede železniční trať č. 120 a je zde i zastávka, která nese název Unhošť. Autobusy je spojení do Prahy, Kladna, Příbrami, Rakovníka, Nového Strašecí, Berouna a okolních obcí. Areál měšťanského domu s branou a ohradní zdi se nachází ve Spálené ulici, v západní části města, u křižovatky silnic směřujících do Kyšic a do Horního Bezděkova.

historie

Jádrem areálu je nárožní přízemní dům pocházející z 18. století. Dům vystavěn na obdélném půdoryse s bohatým štukovým štítem, krytý sedlovou střechou. Komplex byl v 19. století stavebně upravován. Slohově zapadá do pozdního baroka.

popis

Nárožní přízemní zděný dům s volutovým štítem má dvouosé průčelí a je kryt sedlovou střechou. Na jihozápadě k němu přiléhá dvorní křídlo přístupné ze dvora. Velký vikýř se vstupem na půdu. Místnosti plochostropé. Průčelí členěno na spodní části okny, nad nimiž je římsa krytá prejzy. Ve štítu štuková výzdoba s pilastry, mezi nimi drobná baroková okénka. Štít je dále vyvrcholen vykrojeným nástavcem s rokokovou vázou, pod ní větvičkovité girlandy.