Hrady.cz
Původní rezidence vystavěna jako součást křižovnického statku, zničena během třicetileté války. R. 1661 vystavěn komplex hospodářského dvora. V objektu sídlila jízdní pošta s přípřežemi. Okolo r. 1725 areál přestavěn na barokní zájezdní hostinec. Areál je památkově chráněn od roku 1965.
Bývalá křižovnická rezidence v Tursku
© Pavel Vítek 01/2019
Graficke pismenko Tursko leží 7 km jižně od Kralup nad Vltavou a 9 km severozápadně od severního okraje Prahy v Suchdolu. Obcí Tursko prochází silnice II/240 Praha - Kralupy nad Vltavou - Roudnice nad Labem. Železniční trať na území obce není. Do obce zajíždí příměstská autobusová linka z Prahy, Dejvické. Bývalá křižovnická rezidence stojí v centru obce, u křižovatky silnic v obci se křižujících.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1100. Původní rezidence, která byla vystavěna jako součást křižovnického statku, zničena během třicetileté války v r. 1632 saským vojskem. R. 1661 byl vystavěn rozlehlý komplex hospodářského dvora. V objektu sídlila zhruba 150 let jízdní pošta s přípřežemi, ubytovací hospodou, vojenskou asistencí atd. To bývala jedna z nejstarších pošt u nás. Postavena byla roku 1664 pro formany a postilióny a pro

popis

Areál bývalé křižovnické rezidence je situován severozápadně od kostela sv. Martina. Na severní straně stojí dům čp. 9, bývalý zájezdní hostinec. Na jihovýchodní straně hospodářská budova s čp. 8, na jihozápadní straně navazující hospodářské křídlo s čp. 70. Na východní a západní straně ohradní zeď s branami. V severozápadním rohu areálu stojí novodobá utilitární stavba s čp. 52. Hlavní jednopatrová obdélná budova se stěnami členěnými pásovou