Hrady.cz
Původně dřevěná kaple vznikla na tomto místě po roce 1702. Ve druhé polovině 18. století byla přestavěna Černíny z Chudenic na zděnou osmibokou poutní kapli. V roce 1903 přistavěna obdélníková loď. Oltář s obrazem Seslání Ducha Svatého pochází z 18. století. Křížová cesta ke kapli je z roku 1851.
vstup do kaple
© Milan Caha 08/2014
Graficke pismenko Původně dřevěná kaple sv. Ducha byla vybudována na návrší nad obcí Vlachovo Březí pro kopii obrazu Panny Marie Svatodušské (originál obrazu je v bazilice Sancta Maria Maggiore v Římě), který roku 1702 daroval řádový bratr Jan Faltýn zdejší farnosti. Na jejím místě byla ve druhé polovině 18. století postavena Černíny z Chudenic zděná osmiboká poutní kaple. V roce 1903 k ní byla přistavěna malá obdélníková loď. Při této přístavbě byla vyzdobena nástropními malbami kopule kaple. Oltář s obrazem Seslání Ducha Svatého pochází z 18. století. Vedle oltáře je umístěn obraz z bitvy u Hradce Králové roku 1866 jako poděkování za návrat místních občanů, kteří se této bitvy účastnili.

historie

Křížová cesta, která ke kapli vede alejí vzrostlých lip, vznikla na popud purkmistra Jana Tischlera a děkana P. E. Achwitze v letech 1851-1853. Tvoří ji 14 zděných výklenkových kaplí, 3 kříže Kalvárie a kaple Božího hrobu. Autorem původní výmalby křížové cesty byl František Mikule z Jinína, autory současné výmalby jsou František Matoušek, Jindřich Bošek a Jan Bošek. Křížová cesta je nemovitá kulturní památka.