Pozdně barokní kaple z r. 1763. Hodnotný doklad drobné církevní architektury pozdního baroka z druhé pol. 18. stol. Volně stojící orientovaná stavba obdélného půdorysu. Kamenný obdélný portál s ostěním. Uvnitř kaple tumbový oltář. Na oltáři skříňka se soškou Neposkvrněného početí.
Kaple sv. Anny v obci Trpík
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Obec Trpík se nachází 9 km jižně od Lanškrouna, 15 km jihovýchodně od České Třebové a 20 km severně od Svitav. Obcí prochází a má zde i zastávku železniční trať č. 017 Česká Třebová – Dzbel, která dál pokračuje jako trať č. 271 do Prostějova. Kapli sv. Anny najdeme v severní části obce, u silnice obcí procházející, u malého rybníčku.

historie

Pozdně barokní zděná návesní kaple pochází z r. 1763. Stavba je zajímavá zjednodušeným edikulovým štítem a sanktusní věžičkou, doplněná o historizující přístavbu předsíně. Představuje hodnotný doklad drobné církevní architektury pozdního baroka z druhé poloviny 18. století v regionu. Exteriér opraven na poč. 90. let 20. století a v roce 2018. Kaple v Trpíku je slohově blízká kapli v nedalekém Hedvikově a Anenské Studánce.

popis

Kaple sv. Anny je volně stojící orientovaná stavba obdélného půdorysu s polokruhovým závěsem, uvnitř trojbokým. Zastřešení kaple provedeno sedlovou střechou krytou eternitem, osmiboký sanktusník pokryt břidlicí, ukončený osmibokou bání. Fasáda členěna vpadlými lisenovými rámci nesoucími profilovanou korunovou římsu. Západní štít členěn pilastry, nesoucími trojboký tympanon s profilovanými římsami. V tympanonu mariánský monogram. Štít je po

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)