Vrcholně barokní mariánský sloup se sochou v ikonografickém typu Immaculaty od neznámého autora z 1. pol. 18. století. Na krychlovitém soklu stojí čtyřboký podstavec čtvercového průřezu. Na přední a obou bočních stranách reliéfy s náměty ze života Panny Marie. Sloup památkově chráněn od roku 1964.
Sloup se sochou Panny Marie v Mladějově na Moravě
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Mladějov na Moravě se nachází 11 km severozápadně od Moravské Třebové, 16 km severovýchodně od Svitav a 13 km jižně od Lanškrouna. Okolo obce vede a má zde i zastávku železniční trať č. 017 Česká Třebová – Dzbel, která dál pokračuje jako trať č. 271 do Prostějova. Autobusem je spojení do Moravské Třebové. Hlavní turistická atrakce v Mladějově je Mladějovská průmyslová dráha, pozůstatek úzkokolejky na odvoz materiálu z nedalekého lupkového dolu v Hřebči. Pro návštěvníky vyjíždí vláček několikrát denně, který začíná a končí v Mladějovském průmyslovém muzeu. Sloup se sochou Panny Marie najdeme na konci obce, po levé straně při výjezdu směrem na Rychnov na Moravě a Moravskou Třebovou.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1365. Vrcholně barokní mariánský sloup se sochou v ikonografickém typu Immaculaty pochází od neznámého autora z první poloviny 18. století. Je doplněný reliéfy s náměty ze života Panny Marie. Podle literatury byl opravován v letech 1870 a 1910, ještě roku 1976 byl celek kompletní, v roce 2004 stál na původním místě pouze sloup, torzo mariánské sochy bylo povaleno za sloupem. V letech 2004-2005 byly

popis

Na krychlovitém soklu stojí čtyřboký podstavec čtvercového průřezu s profilovanou patkou. Je ukončen rovnou profilovanou římsou. Na přední a obou bočních stranách jsou reliéfy s náměty ze života Panny Marie. Jedná se o reliéfy Navštívení, Zvěstování a Nanebevzetí Panny Marie. Na podstavci stojí sloupek s hladkým dříkem, patkou, korintizující hlavicí s nárožními volutami a akantem. Na vrcholu stojí socha Panny Marie Immaculaty v obvyklém