Jednolodní obdélná stavba s oblým závěrem. Pochází z konce 18. stol. Kaple orientovaná k východu, polokruhový závěr se sanktusníkem. Ve vížce nad závěrem kaple se nachází zvon s kruhovou korunou, nemá srdce. V interiéru nezachováno žádné vybavení.
Kaple Nejsvětější Trojice v zahrádecké místní části Borek
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Borek je místní částí obce Zahrádky, od které je vzdálen asi 2 km jižním směrem. Zahrádky leží asi 6 km jižně od České Lípy. Kapli Nejsvětější Trojice najdeme v místní části Borek, v centru, u silnice obcí procházející.

popis

Kaple Nejsvětější Trojice je jednolodní obdélná stavba s oblým závěrem. Pochází z konce 18. století, i když její pozdně barokní sloh téměř zanikl po mnohých úpravách. Kaple je orientovaná k východu a má polokruhový závěr se sanktusníkem. Presbytář je odstupňován od zbytku kaple jedním schodem. Ve vížce nad závěrem kaple se nachází zvon s kruhovou korunou, který ale nemá srdce. Hlavice zvonu je kruhová, oproti v dřívější době běžnému věnci žeber.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.