Původně gotický kostel r. 1734 přestavěn. Jednolodní, obdélníkového půdorysu, s hranolovitou věží. Presbytář uzavřen barokním štítem. Triumfální oblouk lomený, relativně vysoký. K patě triumfálního oblouku přizděna kamenná křtitelnice. Uprostřed střechy oplechovaná věžička čtvercového průřezu.
© Milan Caha 06/2010
Graficke pismenko Obec Česká Bělá leží 9 km severovýchodně od Havlíčkova Brodu a 9 km jižně od Chotěboře. Okolo obce vede silnice I/34 spojující Havlíčkův Brod s Poličkou a Svitavami. Železniční trať obcí, ani poblíž nevede. Autobusy je spojení s Havlíčkovým Brodem, Chotěboří, Jihlavou, Hradcem Králové, Prahou a s obcemi v okolí. Kostel sv. Bartoloměje najdeme v centru obce u křižovatky několika silnic, které obcí procházejí.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1257. Původně gotický kostel byl v roce 1734 rozšířen přestavbou lodi. Kostel je doklad nejstaršího osídlení obce i v širším vztahu k okolní krajině.

popis

Kostel sv. Bartoloměje je jednolodní, obdélníkového půdorysu, s hranolovitou věží při jižní straně. Situován je v areálu zrušeného hřbitova. K jižní zdi presbytáře se přimyká hranolovitá věž a k hlavnímu západnímu průčelí s barokním štítem přiléhá nízká předsíň. Dlouhý presbytář je uzavřený s barokním štítem, v něm pozdně gotická síťová klenba na válcových příporách. Loď má plochý strop, vítězný oblouk je hrotitý. Kostel je zděný, omítaný.

Havlíčkův Brod  (HB)
    Česká Bělá