Výklenková kaplička z poč. 19. stol. Vytesaná do skalního pískovcového bloku. Na zadní straně reliéf s vyobrazením Nejsvětější Trojice. Do výklenku postavena socha sv. Jana Nepomuckého. Kaplička památkově chráněna od r. 1965.
Kaplička se sochou sv. Jana Nepomuckého v Sosnové u České Lípy
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Sosnová se nachází 5 km jižně od České Lípy. Obcí prochází silnice I/9 Praha – Česká Lípa. Okolo obce vede železniční trať, ale zastávka zde není. Hlavní pozornost v obci zasluhuje Autodrom, který využívají motorkáři, provozuje se zde rallycross, ralye, supermoto, liftink a závody motokár. Kapličku se sochou sv. Jana Nepomuckého najdeme východně od hlavní silnice, v jižní části obce, nedaleko od benzinové čerpací stanice.

popis

Výklenková kaplička z počátku 19. století vytesaná do skalního pískovcového bloku nese na své zadní straně reliéf s vyobrazením Nejsvětější Trojice. Jedná se o specifický doklad barokní lidové zbožnosti regionu. Do výklenku je postavena socha sv. Jana Nepomuckého. Kaplička je památkově chráněna od roku 1965.