Kaple vystavěna r. 1848. Drobná stavba obdélného půdorysu s tříbokým závěrem. Příklad prolínání klasicistního stavitelství s barokními formami přežívajícími do 19. stol. Kaple je památkově chráněna od roku 1970.
Kaple sv. Jana Nepomuckého v Křižanově
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Městys Křižanov najdeme 24 km jihovýchodně od Žďáru nad Sázavou, 10 km severovýchodně od Velkého Meziříčí a 22 km jihovýchodně od Bystřice nad Pernštejnem. Obcí prochází silnice I/37 spojující Žďár nad Sázavou s Velkou Bíteší. Vede zde železniční trať č. 250 z Havlíčkova Brodu, přes Žďár nad Sázavou do Brna. Ve vzdálenosti 2,5 km západně od obce se nachází nádraží Křižanov. Do Křižanova je autobusové spojení ze Žďáru nad Sázavou, Velkého Meziříčí, Nového Města na Moravě nebo Bystřice nad Pernštejnem. Kapli sv. Jana Nepomuckého najdeme na Masarykově náměstí, z náměstí u obecního úřadu asi 350 metrů směrem na Žďár nad Sázavou.

popis

Kaple sv. Jana Nepomuckého byla vystavěna r. 1848 na východním okraji dolního náměstí. Volně stojící drobná stavba obdélného půdorysu s tříbokým závěrem. Fasáda s vysokou podezdívkou, členěna pilastry s římsovou hlavicí, prolomena jednou okenní osou, okno půlkruhové, zaklenuté. Průčelí rovněž s podezdívkou a pilastry s římsovou hlavicí, a s vchodem půlkruhově zaklenutým. Nad hlavní profilovanou římsou tvarovaný půlkruhově vypjatý štít, prolomený