Barokní neorientovaná kaple postavena roku 1797. Středně velká obdélná stavba kaple s mírně odsazeným obdélným presbytářem. K jihozápadní straně kaple přiléhá sakristie. V hřebeni střechy šestiboká dřevěná sanktusová věžička se zvonem. Kaple zcela prázdná, veřejnosti nepřístupná.
Kaple Nejsvětější Trojice v Čestolovicích u České Lípy
© Pavel Vítek 10/2018
Častolovice, místní část města Česká Lípa, leží 4 km severně od centra České Lípy a 6 km od centra Nového Boru. Okolo vede železniční trať 080 z České Lípy do Nového Boru, železniční stanice zde však není. Do Častolovic zajíždí městská autobusová doprava z České Lípy, linka č. 206. Kapli Nejsvětější Trojice najdeme ve středu obce u autobusové zastávky, severozápadně od hlavní komunikace.

historie

Vesnice Častolovice vznikla asi ve 14. století. V roce 1797 zde byla postavena barokní kaple. Otázkou zůstává její zasvěcení. Většinou zdroje uvádějí zasvěcení Nejsvětější Trojici, někdy ale i Nanebevzetí Páně. Kaple je dnes prázdná, veřejnosti nepřístupná, bohoslužby ani jiné akce se zde nekonají.

popis

Kaple je středně velká obdélná stavba s mírně odsazeným obdélným presbytářem. Stavba je neorientovaná, presbytář směřuje na severozápad. K jihozápadní straně kaple přiléhá obdélná sakristie. Hlavní průčelí je jednoosé, boční stěny lodi jsou trojosé. Presbytář je členěn vpadlými poli, která mají konkávně probrané rohy. Stěny kaple postrádají jakékoliv architektonické členění. Štít má tvar rovnostranného trojúhelníka, kopíruje tvar sedlové střechy

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.