Kaplička na návsi nedaleko hostince. Asi 5 m vysoká na čtvercovém půdorysu, krytá nízkou valbovou střechou. Zvonová věžička s křížkem. Datování podle nápisu "ANNO 1746" nad vchodovými dveřmi. Do stěny kapličky vsazena mramorová pamětní deska obětem 1. světové války.
Kaplička v Blevicích
© Pavel Vítek 03/2018
Graficke pismenko Blevice leží stranou všech hlavních komunikací mezi Kolčí a Slatinou. Prochází tudy pouze silnice III. třídy. Obec je vzdálena 9 km západně od Kralup nad Vltavou a 14 km severovýchodně od Kladna. Neprochází tudy žádná značená turistická trasa ani cyklostezka. Dopravní dostupnost je zajištěna autobusy. Spojení je do Kralup nad Vltavou a do Kladna. Blevickou kapličku najdeme v centru obce na malé návsi.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1282. Kaplička se nachází v centru obce, nedaleko hostince U Primasů. Asi 5 m vysoká stavba na čtvercovém půdorysu je kryta nízkou valbovou střechou, která je ve vrcholu zakončena zvonovou věžičkou s křížkem. Datování lze určit jen podle nápisu "ANNO 1746" nad vchodovými dveřmi. Do východní stěny kapličky je zasazena mramorová pamětní deska obětem 1. světové války s nápisem "Padlým hrdinům, 1914-1918"