Současný kostel z roku 1907 je novorománský, interiér v neogotickém stylu. Zařízení kostela soudobé, na bočních oltářích sousoší Kalvárie a sochy sv. Vavřince a sv. Bartoloměje. Na kostelní věži bývaly tři zvony, zůstal pouze nejstarší zvon z roku 1461. V letech 2013–2014 rekonstrukce kostela.
Kostel sv. Vavřince v Anenské Studánce
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Obec Anenská Studánka najdeme 10 km jihovýchodně od České Třebové, 11 km jihozápadně od Lanškrouna a 15 km severně od Svitav. Okolo obce, 1 km východně, vede a je zde i zastávka na železniční trati č. 017 Česká Třebová – Dzbel, která dál pokračuje jako trať č. 271 do Prostějova. Z Anenské Studánky je autobusy spojení do Svitav. Kostel sv. Vavřince najdeme v centru obce, asi 150 m jižně od obecného úřadu u silnice směrem na Třebovice.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1292. Původní kostelík zde byl vystavěn v gotickém slohu a je prvně zmiňován již v roce 1350. Ten však postupem času zpustnul a také se na něm neblaze projevila doba husitského hnutí. Proto byl na jeho místě roku 1607 postaven kostel nový. I ten však postupem času zchátral a tak nechala obec postavit roku 1907 kostel nový, který přečkal do dnešních dnů.
    Pavel Vítek- zdroj: informační panel před kostelem, 9.12. 2018

popis

Současná novorománská budova kostela pochází z roku 1907. V interiéru jsou varhany postavené firmou Rieger v roce 1932. Zařízení kostela je soudobé, na bočních oltářích jsou sousoší Kalvárie a sochy sv. Vavřince a sv. Bartoloměje z 2. pol. 18. století. V kostele bývala pozdně gotická socha Madony, pocházející ze sousední zaniklé obce Královec. Zrestaurovaná hodnotná dřevořezba je aktuálně uložena v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Loď má