Hrady.cz
Sousoší Nejsvětější Trojice z roku 1883. Představuje kvalitní a hodnotnou umělecko-řemeslnou práci. Sousoší včetně podstavce v dobrém stavu. Okosený čtyřboký sokl nese dřík a na něm spočívá vlastní sousoší. To tvoří postava mladého muže, Ježíše Krista, a vpravo starce, Boha Otce.
Sousoší Nejsvětější Trojice stojící v Semaníně před kostelem
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Obec Semanín leží 4 km jižně od České Třebové, 11 km východně od Litomyšle a 16 km severně od Svitav. Okolo obce vede železniční trať č. 260 Česká Třebová – Svitavy – Brno, kde je i železniční zastávka Semanín, ale od obce je vzdálena 3,5 km. Autobusem je do Semanína spojení ze Svitav, Litomyšle i z České Třebové. Sousoší najdeme před kostelem sv. Bartoloměje v centru obce.

historie

Sousoší Nejsvětější Trojice pochází z roku 1883. Autorem je V. Jansa z České Třebové. Pořízeno bylo soukromými donátory jako doklad zbožnosti. Je doplněno reliéfy světců, sv. Anny s malou Marií, sv. Josefa s Ježíškem a sv. Antonína Paduánského s Ježíškem. Sousoší Nejsvětější Trojice představuje kvalitní a hodnotnou umělecko-řemeslnou práci z dílny regionálního umělce.

popis

Sousoší Nejsvětější Trojice se nachází před severní branou bývalého hřbitova u kostela sv. Bartoloměje, po pravé straně vstupu. Sousoší včetně podstavce se nachází v dobrém stavu, bez poškození. Tvoří kompoziční protiváhu k soše Krucifixu po levé straně vstupu. Na dvou kamenných stupních je umístěn trojdílný podstavec s volutovými, bohatě zdobenými boky, uprostřed čelní strany je reliéf s Pannou Marií Bolestnou. Římsa podstavce je uprostřed