Hrady.cz
Barokní kapli zasvěcenou patronu Koháryů, sv. Janu Nepomuckému, nechal v letech 1755-1758 vybudovat Andrej Koháry. V kapli je rodová krypta. Autorem dnes značně poškozené fresky je Anton Schmidt. Nová šindelová střecha byla zhotovena v roce 2013.
kaple sv. Jana Nepomuckého
© Luděk Vláčil 06/2017
Graficke pismenko Barokní kapli nechal v letech 1755-1758 postavit Andrej Koháry. Stavba byla provedena těsně po dostavbě nedalekého zámku. Kaple byla zasvěcena patronovi rodu Koháryů (Koháryovcov), sv. Janu Nepomuckému. Do interiéru byl umístěn malý oltářík a rodová krypta. Fresku na stěně vytvořil štiavnický malíř Anton Schmidt, autor fresek v zámecké kapli Nanebevzetí Panny Marie. Do kaple dlouhodobě zatékalo, což stavbu značně poničilo. Nová šindelová střecha byla zhotovena v roce 2013. O kapli se stará muzeum.
Luděk Vláčil - zdroj: https://myziar.sme.sk/c/6833567/zatekajuca-strecha-poskodila-cast-kaplnky.html, https://sk.wikipedia.org a další, 2.12. 2018

popis

Barokní kaple na půdorysu čtverce je kryta šindelovou střechou. Fasádu stavby dekorují sdružené páry pilastrů a profilovaná římsa. Štít je ukončen trojúhelníkovým tympanonem. K portálu kaple patří dekorativní rokoková mříž. Nad portálem je umístěn kamenný erb Koháryů, znázorňující lva s mečem.
    Luděk Vláčil - zdroj: https://sk.wikipedia.org a další, 2.12. 2018