Hrady.cz
Příklad klasicistní venkovské návesní kaple z r. 1819. Venkovská stavba, doklad klasicistní stavební tvorby. Drobná zděná orientovaná soliterní stavba. Interiér kaple osvětlený postranními okny. V závěru původní portálový oltář, v neúplném stavu. Sanktusník zespodu zabedněn, nepřístupný.
Kaple sv. Václava v městské části Litomyšle, zvané Pazucha
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Pazucha je místní část města Litomyšl. Leží asi 5 km východně od města při silnici nižšího řádu. Autobusem je spojení s Litomyšlí a Českou Třebovou. Železniční trať poblíž Pazuchy nevede. Kapli sv. Václava najdeme v severní části obce, ve svahu nad potokem s rybníčky.

historie

Objekt je příkladem klasicistní venkovské návesní kaple z okolí Litomyšle, z r. 1819, spojující v sobě kromě sakrálního využití také funkci zvonice a později přidáním věžičky pro hodinový stroj i funkci veřejné časomíry. Malebná venkovská stavba je svým architektonickým ztvárněním dokladem pronikání klasicistní stavební tvorby do venkovského prostředí, ještě silně ovlivněného barokními tradicemi a také je významným urbanistickým prvkem návsi. K

popis

Kaple sv. Václava je drobná zděná orientovaná soliterní stavba na obdélném půdorysu s neodsazeným půlkruhově zakončeným presbytářem. Střecha je sedlová, valbově zakončená, krytá tzv. bonnským šindelem. Interiér kaple s omítaným rovným podhledem, osvětlený postranními okny s nepůvodními výplněmi, je dlážděn pískovcovými deskami na vazbu. V závěru, před oválným oknem, je umístěn původní portálový oltář, v neúplném stavu. Naproti němu, nad vstupem,