Hrady.cz
Velice hodnotný doklad barokní zděné zvonice s připojenou márnicí a bedněným zvonicovým patrem. Pochází asi z pol. 17. stol. Zajímavé dochované dekorativní malby na fošnovém podbití okapních hran střechy zvonice včetně nápisů. Památkově chráněno od r. 1964.
Zvonice s márnicí u kostela v Semaníně
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Obec Semanín leží 4 km jižně od České Třebové, 11 km východně od Litomyšle a 16 km od Svitav. Okolo obce vede železniční trať č. 260 Česká Třebová – Svitavy – Brno, kde je i železniční zastávka Semanín, ale od obce je vzdálena 3,5 km. Autobusem je do Semanína spojení ze Svitav, Litomyšle i z České Třebové. Stavbu zvonice najdeme v centru obce před kostelem sv. Bartoloměje.

historie

Severně od kostela stojí v jeho areálu u bývalého hřbitova mohutná čtyřboká zvonice. Tato stavba pochází asi z poloviny 17. století. Jedná se o velice hodnotný doklad barokní zděné zvonice s připojenou márnicí a bedněným zvonicovým patrem. Zajímavým detailem jsou dochované dekorativní malby na fošnovém podbití okapních hran střechy zvonice včetně nápisů.

popis

Zvonice je postavena z kamenného zdiva a s bedněným prvním a druhým patrem. Bednění patra jsou nesena soustavou dřevěných krakorců. Zděná část zvonice je horizontálně dělena patrovými římsami. Hlavní římsa zděné části je dřevěná, polychromovaná, s květinovými motivy a křížem ve vavřínovém věnci. Pod hlavní římsou je jednoduše profilovaná patrová římsa, nad ní štěrbinové okénko v široce rozevřené špaletě. V přízemí je otevřený průjezd se dvěma