Hrady.cz
Město Moravská Třebová je městskou památkovou rezervací. Kostel církve evangelické leží západně od centra. Zaklenut špičatou klenbou. V hlavním sále lavice pro věřící. V oknech barevné vitráže. V popředí stůl Páně s kazatelským pultíkem. Prostoru vévodí velký dřevěný kříž.
Evangelický kostel v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 06/2017
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Okolo města vede silnice I/35, která spojuje Hradec Králové s Olomoucí. Městem prochází a má zde nádraží železniční trať č. 017 Česká Třebová – Dzbel, která dál pokračuje jako trať č. 271 do Prostějova. Kostel církve evangelické najdeme na Svitavské ulici, která vede z centra města západním směrem, proti poliklinice a bývalé nemocnici. Město Moravská Třebová, vzhledem k množství a kvalitě stavebních památek, byla prohlášena městskou památkovou rezervací.

popis

Na Svitavské ulici se nachází kostel církve evangelické s přilehlou farou. Kostel je zaklenut špičatou klenbou. V hlavním sále se nacházejí po obou stranách lavice s průchozí uličkou uprostřed i po stranách. V oknech jsou barevné vitráže. V popředí na stupínku je stůl Páně s kazatelským pultíkem, při pohledu od vchodu je po pravé straně umístěna židle pro kazatele. Po levé straně je vyvýšená kazatelna, přístupná z chodby. V současné době se však