Hrady.cz
Kaple vystavěna koncem devatenáctého století. Přestavěna v roce 1937. Na konci 2. svět. války značně poškozena Rudou armádou. Následně přetrvávala jako ruina. Po r. 2000 převedena z církevního majetku na soukromou osobu. Kaple rekonstruována, fasáda zjednodušena.
Kaple u samoty Nový Rybník, spadající pod obec Opatov
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Kapličku najdeme u silnice, která vede od jihu do obce Semanín. Leží téměř u samoty s názvem Nový Rybník. I když kaple leží ještě v katastru obce Opatov, asi 500 metrů západně od ní najdeme železniční zastávku Semanín, která leží na trati č. 260 vedoucí z České Třebové do Svitav a Brna.

popis

Kaple, které místní říkají malý kostel, byla vystavěna koncem devatenáctého století. Přestavěna byla v roce 1937. Na konci 2. světové války kaple byla značně poškozena Rudou armádou. Po desetiletí přetrvávala jako ruina. Až po r. 2000 byla převedena z církevního majetku do světských rukou a prodána soukromé osobě. Kaple byla zrekonstruována, fasáda zjednodušena a okna jsou dokonce plastová. Na současné stavbě chybí vížka, která zdobila původní