Hrady.cz
Megalitická hrobka klínového typu ze začátku doby bronzové, přibližně 2000 př. n. l. Před rokem 1833 dlouho obydlená starou ženou. Archeologicky zkoumaná v roce 1938. Nalezena keramika pohárového typu a úlomky lidských kostí.
Celkový pohled na hrobku od jihu.
Graficke pismenko Megalitická hrobka Lough Gur je k vidění v hrabství Limerick na západě Irska. Nachází se u místní silnice vedoucí podél jižního břehu stejnojmenného jezera. Okolí jezera je proslulé hustým výskytem památek od pozdní doby kamenné až po středověk. Asi 2 km západně od tvrze je veliký obřadní kruh (henge) z doby bronzové, dnes známý jako Grange Stone Circle. Jen přibližně 400 m severně od hrobky jsou zříceniny tvrze Black Castle.
Pavel Semple , 22.11. 2018

historie

Megalitická hrobka Lough Gur patří do skupiny tzv. klínových hrobek (wedge tombs). Hrobky tohoto druhu se v Irsku stavěly v rané době bronzové (kolem 2000 př. n. l.). Kromě klínových hrobek jsou v Irsku k vidění také portálové hrobky (portal tombs/dolmens, například hrobka Leganny v hrabství Down), hrobky chodbové (passage tombs, například Newgrange v hrabství Meath) a hrobky s dvorem (court tombs, například Creevykeel v hrabství Sligo). Hrobka

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule)., 22.11. 2018

popis

Klínové hrobky dostaly své označení podle toho, že se jejich šířka a výška směrem dozadu postupně zmenšují a celek tak připomíná klín. Jejich vstupní část je většinou orientovaná západním směrem. Hrobka Lough Gur je natočena k jihozápadu. Její celková délka je 8,5 m. Vnitřní prostor je dělícím kamenem rozdělen na přední (západní) komoru o rozměrech 1,75 x 1,3 m a na hlavní komoru. Zdvojené boční stěny hrobky formují stojící kameny. Prostor mezi