Pískovcové trojiční sousoší z roku 1895. Doplněno drobnějšími skulpturami Panny Marie Královny nebes, sv. Josefa s Ježíškem a sv. Václava. Osazeno na dvoustupňovém betonovém pódiu. Na vrcholu osazeno sousoší Nejsvětější Trojice, Ježíše Krista, Boha Otce, mezi nimi je holubice Ducha Svatého.
Sousoší Nejsvětější Trojice v Semaníně při silnici do České Třebové
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Obec Semanín leží 4 km jižně od České Třebové, 11 km východně od Litomyšle a 16 km od Svitav. Okolo obce vede železniční trať č. 260 Česká Třebová – Svitavy – Brno, kde je i železniční zastávka Semanín, ale od obce je vzdálena 3,5 km. Autobusem je ze Semanína spojení do Svitav, Litomyšle i do České Třebové. Sousoší Nejsvětější Trojice najdeme u silnice vedoucí do České Třebové, asi 700 m od centra obce.

historie

Pískovcové trojiční sousoší pochází z roku 1895. Autorem je V. Jansa z České Třebové. Bylo pořízeno soukromými donátory jako doklad zbožnosti. Je doplněno drobnějšími skulpturami Panny Marie Královny nebes, sv. Josefa s Ježíškem a sv. Václava. Sousoší Nejsvětější Trojice představuje hodnotný příklad umělecko-řemeslné práce.

popis

Sousoší se nachází v obci při hlavní silnici. Je osazeno na dvoustupňovém betonovém pódiu. Podstava je tvořena podnožní deskou, soklovou patkou, hranolovým tělem a profilovanou římsovou hlavicí. Na této hlavici spočívá v popředí blok opracovaný do podoby oblačné kupy s andílky, vyvedenými v hlubokém reliéfu. Na tomto bloku je osazena sedící postava Panny Marie Královny. Po její pravé ruce je na římsovou hlavici osazena socha sv. Josefa s