array(1) { ["OID"]=> string(5) "14055" } kostel sv. Bartoloměje, Semanín
Barokní bezvěžový venkovský kostel z r. 1696. Jednolodní orientovaná stavba obdélného půdorysu s odsazeným pravoúhlým obdélným presbytářem a osově umístěnou sakristií. Kvalitní příklad raně barokní architektury. Původní hřbitov obklopující kostel není používán. Kostel památkově chráněn od roku 1964.
Kostel sv. Bartoloměje v Semaníně
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Obec Semanín leží 4 km jižně od České Třebové, 11 km východně od Litomyšle a 16 km severně od Svitav. Okolo obce vede železniční trať č. 260 Česká Třebová – Svitavy – Brno, kde je i železniční zastávka Semanín, ale od obce je vzdálena 3,5 km. Autobusem je do Semanína spojení ze Svitav, Litomyšle i z České Třebové. Kostel sv. Bartoloměje najdeme v centru obce na malé návsi, na malém návrší u silnice.

historie

Areál raně barokního bezvěžového venkovského kostela z r. 1696 na hřbitově v centru obce, doplněný samostatně stojící zvonicí s bedněným patrem na krakorcích a s přilehlou márnicí z r. 1721, vytváří působivý architektonický celek a dominantu obce. Celek je obklopen zástavbou, pouze na jižní straně je otevřen do polí. Prostředí památky tvoří ohradní zeď, obíhající ze tří stran kolem kostela, která vymezuje hranice někdejšího hřbitova. Kostel sv.

popis

Kostel sv. Bartoloměje je orientovaná jednolodní stavba obdélného půdorysu, s odsazeným pravoúhlým obdélným presbytářem, postavená ze smíšeného zdiva, zastřešená sedlovou střechou, presbytář pak valbovou střechou. V ose kostela je na východní straně presbytáře přistavěna obdélná přízemní zákristie, zastřešená valbovou střechou. Fasády kostela jsou bez plastického členění, ukončeny profilovanou korunovou římsou, na západních nárožích lizény. Okna