Socha Archanděla Michaela pochází z r. 1750. Patří k velmi kvalitním příkladům pozdně barokního sochařství. Spočívá na masivním hranolovém podstavci. Archanděl je znázorněn v obvyklém odění vojáka v pancíři, suknici a v přilbici s chocholem. Nohou šlape na poraženého ďábla.
Socha Archanděla Michaela v Zahrádkách
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Obec Zahrádky leží asi 6 km jižně od České Lípy. Sochu Archanděla Michaela najdeme v centru obce u silnice I/15 (Zahrádky – Litoměřice) v místech, kde z této silnice odbočují cesty jednak k zámku a na druhou stranu do Valdštejnské aleje.

historie

Barokní socha je datována do roku 1750. Jejím donátorem byl Johann Adolf hrabě Kounic. Autor je neznámý. Socha Archanděla Michaela vítězícího nad ďáblem patří k velmi kvalitním příkladům pozdně barokního sochařství. Pískovcová socha Archanděla Michaela, vítězícího nad ďáblem, zlem a hříchem, se nalézá při komunikaci procházející Zahrádkami a křížící Valdštejnovu alej. Statue stojí přibližně 3 m od krajnice a svojí čelní stranou se obrací

popis

Monumentální socha Archanděla Michaela spočívá na masivním hranolovém, architektonicky zdařile utvářeném podstavci s patkou, střední částí s erbem a votivním nápisem a konečně římsou. Střední část podstavce je po stranách zdobena nárožními rostlinnými volutami. Střed čelní i zadní stěny podstavce je zdůrazněn předstupujícím rámem, který ve spodní části obsahuje erb Kouniců a votivní nápis: „ILLVSTRIS:AC EXCEL: // D: D: IOANN:ADOLPH: //

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.