tvrz Podhradí

Leopoldov, Pohořelice
Dobře dochované terénní pozůstatky sídla na pomezí hradu a tvrze při zaniklé vsi prvně uváděné v r. 1350 jako majetek Herborta z Podhradí. V r. 1464 se uvádí tvrz jako pustá, ale patrně byla ještě utilitárně využívána. V r. 1501 bylo pusté již celé Podhradí.
pohled z tvrziště přes severní příkop
© Luděk Vláčil 09/2018
Graficke pismenko Ve středověku stávala východně od dnešní obce Pohořelice ves Podhradí s dvorem, gotickým farním kostelem a feudálním sídlem na pomezí hradu a tvrze, které byla střediskem samostatného panství. Sídlo patřilo pánům z Podhradí, kteří po vsi získali svůj predikát. Poprvé se Podhradí uvádí v roce 1350, kdy jej Herbort z Podhradí prodal svému synovi Zdislavovi. V letech 1353-1363 se sídlo uvádí jako hrad, v němž konal bohoslužby místní plebán Petr. Kromě označení hrad je zajímavé, že na něm bylo možné sloužit mše. V roce 1368 koupil tvrz a pět vesnic od Konráda z Dobrotic Raclav z Měníka, ale již v roce 1471 vše prodal Mikuláši ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatky-vm.cz/Pamatky/zanikle-tvrze.php?nazev=podhradi, https://www.obecpohorelice.cz a další, 18.9. 2018

popis

Dobře dochované terénní pozůstatky tvrze jsou vyříznuty do výběžku údolní terasy nad Oldřichovským potokem. Nepravidelný šestiboký pahorek o průměru asi 33 m obíhá mohutný příkop, jehož hloubka dosahuje až 5 m. Šířka příkopu se pohybuje mezi 16 a 20 m. Po vnější straně příkopu obíhá val, který na jižní přístupové straně, chybí a na severu je narušen dešťovou vodou. Průměr celé fortifikace dosahuje 70 m. Plocha obytného areálu je zvrásněna

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatky-vm.cz/Pamatky/zanikle-tvrze.php?nazev=podhradi a další, 21.12. 2018