Nadační Gutmannův dům založil význačný průmyslník David Gutmann se synovcem Maxem Gutmannem roku 1903 pro židovskou chudinu města. V přízemí byla zimní modlitebna, v patře pak chudobinec.
Graficke pismenko Jednou z židovských památek v Lipníku nad Bečvou je Gutmannův nadační dům. Nachází se kousek od synagogy v Perštýnské ulici. Rod Gutmannů byl jeden z nejvýznamnějšch v novodobé židovské historii u nás. Hlavními osobnostmi rodu byli bratři Wilhelm (1826-1895) a David (1834-1912). Wilhelm Gutmann byl významný obchodník s obilím, sádrou a později uhlím, kterým z Horního Slezska zásoboval celou monarchii. Spolu s bratrem Davidem získali i některé doly, podnikali v těžbě i v uherském Banátu, spolupracovali s bankovní rodinou Rothschildů, nebylo jim vzdálené investovat i v hutnictví a strojírenství (např. ...
Rozehnal Ivo - zdroje – web info.mesto-lipnik.cz/zidovske-pamatky-a-hrbitovy, materiál z infocentra a wikipedie.cz, 20.8. 2018

není známo
     Přerov  (PR)