Drobná barokní kaple zřejmě z 1. pol. 18. století. Podle historických záznamů se u kaple stalo několik zázračných uzdravení na přímluvu Panny Marie, jejíž socha byla součástí svatostánku až do 11. 2. 1767, kdy došlo k jejímu slavnostnímu přenesení do kojetínského kostela.
© Luděk Vláčil 07/2018
Graficke pismenko Barokní kaple sv. Anny vznikla zřejmě v 1. polovině 18. století. Kaple je prvně zaznamenána na I. vojenském mapování – josefském z let 1764-1783. Historické záznamy uvádějí, že se zde stalo několik zázračných uzdravení na přímluvu Panny Marie. Lidé ke kapli často přicházeli, aby se pomodlili před soškou Panny Marie, která je netradiční svým znázorněním. Ježíšek stojí vedle Marie a pod nohama má hada jako symbol zla. Časem se zástup lidí zvětšoval a zazněly návrhy, aby zde v polích byl postaven větší chrám, k čemuž však nedošlo. Dne 11. 2. 1767 byla socha Panny Marie z kaple sv. Anny, stojící u cesty mezi Kojetínem a Měrovicemi nad Hanou, slavnostně přenesena do kojetínského chrámu, před hlavní oltář. Kojetínský kostel Panny Marie se tak stal důstojným místem pro její umístění.
Luděk Vláčil - zdroj: https://regiony.rozhlas.cz, http://www.farnostpm.cz/archiv/FIAT2017_5.pdf, http://oldmaps.geolab.cz, https://archivnimapy.cuzk.cz a další, 5.8. 2018