Kaple pochází asi z přelomu 18. a 19. stol. Jednoduchá stavba na obdélném půdorysu. Vysoký obdélný štít se zvoničkou. Štít i střecha kryty taškami. Zvon zdobený křížovým ornamentem nese nápis Jedomělice a vročení L. P. 2005. Kaple památkově chráněna od roku 1987.
Kaple v Jedomělicích u Slaného
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Obec Jedomělice se nachází 9 km západně od Slaného a 15 km severozápadně od Kladna. Do obce vedou silnice III. třídy. Ve vzdálenosti 1,5 km jižně vede silnice I/16 Řevničov - Slaný – Mělník. Železniční trať na území obce není. Autobusy má obec spojení se Slaným, Kladnem, Řevničovem a dalšími obcemi v okolí. Kaple se nachází v centru obce na malé návsi.

popis

První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1316. Stavba pochází pravděpodobně z přelomu 18. a 19. století. Kaple v Jedomělicích je jednoduchá stavba na obdélném půdorysu s odsazenou římsou a valbovou střechou. Vstupem je obrácena k severu. Ve spodní části štítu je nika pro sošku, kde byla původně umístěna Panna Marie s Ježíškem. Severní průčelí s půlkruhově sklenutým vstupem je vyvrcholeno obdélným, trojúhelně ukončeným štítem se zvoničkou.

Kladno  (KL)
    Jedomělice