Barokní sloup se sochou Panny Marie vystavěn v 17. stol. Na dvoustupňovém pískovcovém podstavci sloup s kompositní hlavicí. Hladký dřík ukončen krychlovou hlavicí s volutami. Soška Panny Marie v podživotní velikosti. Na pravé ruce drží Ježíška. Památkově chráněno od r. 1967.
Buštěhradský sloup se sochou Panny Marie
© Pavel Vítek 06/2018
Graficke pismenko Buštěhrad leží 7 km východně od centra města Kladno. Železniční trať přes město nevede. Nejblíže městu je železniční zastávka Kladno-Vrapice ve vzdálenosti 3 km, která leží na trati 093 z Kralup nad Vltavou do Kladna. Do města je ale dobré spojení autobusy jak z Kladna, tak z Prahy a Slaného. Sloup se sochou Panny Marie najdeme na jižní straně původní návsi, na vyvýšené terase při úpatí zámeckého návrší. Stojí nedaleko kaple sv. Máří Magdalény při silnici vedoucí do Libochoviček.

popis

První zmínka o vesnici, nynějším Buštěhradu, pochází z roku 1209. Prostor u kaple sv. Máří Magdalény dotváří raně barokní sloup se sochou Panny Marie a terasy s jednotně upravenými propojenými schodišti. Sloup je situován naproti vstupnímu průčelí kaple. Materiál je pískovec. Vystavěn byl v 17. století. Na dvoustupňovém pískovcovém podstavci s mohutnou římsou je toskánský sloup s kompositní hlavicí. Patku sloupu tvoří čtvercový plint, dřík je