Zděná lidová zvonice z roku 1794 v nádherné krajině Drahanské vrchoviny.
Graficke pismenko Malá horská obec v lesích, asi 2 km severně od Drahan. Nadmořská výška činí 611 m n. m. Podle pověstí byl zakladatelem vesnice na začátku 14.stol. syn majitele hradu Drahuše, jistý Bohuš. Od něj je prý odvozen název obce, který v minulosti zněl Bohušín. Historicky by se mělo jednat o Bohuše z Čeblovic, který byl bratrem Hartmana z Holštejna, který zdejší kraj kolonizoval. První písemná zpráva o obci pochází z r. 1325, kdy král Jan Lucemburský prodal Vokovi z Kravař Plumlovské panství a v tomto dokumentu je mimo jiné vesnice uveden i Bousín. Z r. 1672 pochází i velmi zajímavá pečeť obce. Je na ní vyobrazen ještěr, nad ním měsíc ...
Rozehnal Ivo, 16.7. 2018

popis

Jedinou historickou památkou je zdejší zvonice, která byla postavena v roce 1794. Od roku 1958 je vedena v seznamu nemovitých kulturních památek. Jde o volně stojící čtyřbokou stavbu s oblými rohy. Střecha je stanová s otevřenou lucernou, ve které je menší zvon. Vstup s jednodílnými dveřmi je segmentově zaklenut. Po stranách stěn jsou v horním patře malé okénka. Umístění zvonice je na návsi.
    Rozehnal Ivo - zdroj - Soupis Nemovitých kult. památek okr. PV 2012, 16.7. 2018