Malá Morávka

vesnická památková zóna
Malá Morávka byla r. 1995 vyhlášena vesnickou památkovou zónou. Předmětem ochrany je asi 60 převážně roubených domů, stodol a dalších objektů převážně z 18.-19. století. Dominantou je rychta přestavěná r. 1744 po požáru (dnes hotel a pošta), některé objekty obývány trvale, ostatní slouží k rekreaci.
Rychta č.p. 59
© Luděk Vláčil 07/2018
Graficke pismenko Malá Morávka (německy Klein Mohrau) je horská obec ležící v pohoří Hrubý Jeseník v okrese Bruntál. Obec se rozkládá po obou stranách historické zemské hranice Moravy a Slezska, kterou zde tvoří řeka Moravice. Obec Malá Morávka je významnou turistickou a rekreační lokalitou, vyhledávanou jak v létě tak v zimě. Ve slezské části katastrálního území obce se nacházejí známé turistické cíle: Petrovy kameny, vodopády Bílé Opavy i rozhledna a televizní vysílač na vrcholu Pradědu.

historie

Ves byla založena jako hornická osada. V okolí říčky Moravice a Bělokamenného potoka se těžila železná ruda, která se odtud v 16. století vozila do bruntálského hamru. Před koncem 16. století zde nechal Bernard z Vrbna postavit nové hutě a čtyři hamry, aby byly přímo u zdrojů železné rudy, dřeva a vody. První písemná zmínka o Malé Morávce pochází z roku 1594. V roce 1621 byl majetek pánů z Vrbna konfiskován a dostal se do vlastnictví Řádu

Luděk Vláčil - zdroj:https://pamatkovykatalog.cz/, http://www.malamoravka.cz/informace-o-obci/historie/mala-moravka a další, 23.11. 2018

Bruntál  (BR)
    Malá Morávka